تولید زغال فشرده یک فرآیند است که طی آن زغالهای طبیعی، معمولاً از مناطق محدودی در جهان استخراج میشوند تا به شکل فشردهتری برای استفاده در اهداف مختلف تبدیل شوند. زغال فشرده از زغالهای سنگی، لیگنیت، زغالهای برنجی و چوب تهیه میشود و به دلیل ویژگیهای خاص خود، در بسیاری از صنایع مورد استفاده قرار میگیرد.
فرآیند تولید زغال فشرده شامل چند مرحله است. در مرحله اول، مواد اولیه انتخاب شده مانند زغالهای سنگی یا چوب، تمیز و به قطعات کوچکتر خُرد میشوند. سپس این قطعات به همراه برخی مواد مکمل مانند زباله کشاورزی یا آهک، به آسیاب میروند و پودری نازک تولید میشوند.
در مرحله بعدی، این پودر به واحدهای تولید زغال فشرده منتقل میشود. در این واحدها، پودر زغال به همراه برخی افزودنیها مانند بستنی غذایی یا چسبهای طبیعی، به شکل قالبهایی فشرده شده و به صورت بلوکها یا کپسولها بستهبندی میشوند. سپس این بلوکها به مرحله بعدی از فرآیند انتقال داده میشوند.
در آخرین مرحله هم زغال فشرده بستهبندی شده و به بازار عرضه میشود. این کالا معمولا در صنعتهای مختلف استفاده میشود. به عنوان مثال، در صنعت گرمایش و سرمایش، زغال فشرده برای تولید حرارت در دستگاههای گرمایشی مورد استفاده قرار میگیرد. همچنین در برخی کورهها و دستگاههای صنعتی، زغال فشرده برای فرآیندهای ذوب و پخت استفاده میشود. به طور کلی، تولید زغال فشرده علاوه بر استفاده از منابع طبیعی، میتواند به دلیل مزایایی مانند سهولت حمل و نقل، ذخیره سازی آسان و سوخت قابل استفاده، به عنوان جایگزینی کارآمد برای زغال سنتی واقع شود.
فرآیند تولید زغال توسط دستگاه زغال ساز با خاک اره
دستگاه زغال ساز با خاک اره خط تولید دستگاه نیو توربو یا ماردونی خط تولیدی است که از سال 89 وارد بازار شد و توان تولید زغال مکعب شمشیکه در مرکزیت آن دارای حفرهی گِرد سورخدار میباشد که خروجی آن تولیداتی از جمله زغال بریکت، زغال فشرده، زغال بامبو و… میباشد. مواد اولیه این خط تولید شامل: خاک اره، خاکِ زغال، پوست گردو، پوست بادام و… میباشد.
در دستگاه زغال ساز با خاک اره و یا تولید زغال ابتدا خاک اره را در خشک کن سینوسی و یا دوار که به انتخاب مشتری میباشد؛ خشک و رطوبتگیری میگردد و بعد مواد اولیه خام آسیاب توسط میکسر خمیری انجام میشود.
کاربرد و مصارف زغال
زغال تهیه شده از ضایعات چوب کاربردها و انواع گوناگونی دارد که عبارتند از: زغال عادی، زغال گرد، زغال ریختهگری و… میباشد. البته از زغال استفادههای دیگری هم میشود و در زمینه زغال اکتیو و همینطور در زمینه پزشکی کاربرد زیادی دارد.
یکی از جدیدترین موارد استعمال زغال همان است که در جریان جنگ جهانی اول کشف شد. دانشمندان دریافتند که اگر زغال را در معرض حرارت شدید قرار بدهند، حالتی پیدا میکند که نیروی جذب گازش، افزون میگردد.
یکی از خواص بسیار مهم “زغال زنده” آن است که گازهای سمّی را به مقدار فراوان جذب میکند، ولی اُکسیژن هوا را به مقدار اندک. به این خاطر، کسیکه ماسک ضدگاز به صورتزده به راحتی اُکسیژن را تنفس میکند ولی در ضمن از شر گازهای سمّی نیز آسوده است.
شرایط صادرات زغال
دستگاه زغال ساز با خاک اره این محصول را از نظر گمرک جمهوری اسلامی ایران جزء محصولات مجاز جهت ساخت و صادرات قرار داده است. طی سالهای گذشته نیز تحت تعرفه گمرکی شماره 4402 و با عنوان (زغال چوب و حتی بهم فشرده) صادر میشود. این کالا هم به صورت فلّه و هم به صورت بسته بندی شده صادر میشود که مقصد آن عموماً کشورهای عربی (برای استفاده در قلیان) و ترکیه میباشد. به دلیل اینکه جزء کالای خاصی نیست لذا شامل تشویقهای صادراتی نیز نمیشود.
شرایط صادرات زغال فشرده به کشور لبنان |
چالشهای تجارت با کشور عراق |
چرا صادرات به عمان سودمند است؟ |
صادرات ذغال فشرده چگونه است و چقدر سود دارد؟ |
مواد اولیه جهت تولید زغال با خاک اره
مواد اولیه تولید زغال معمولی شامل شاخه انواع درختان بوده که در اینجا درخت لیمو و بلوط و یا بوته انگور مناسبترین میباشد. همچنین مواد اولیه جهت تولید زغال قالبی علاوه بر مواد قبلی یاد شده میتواند، شاخه راش و پوست گردو باشد.
روش سنتی تولید زغال
برای تولید با دستگاه زغال ساز با خاک اره با روشهای قدیمی که به آن روش سنتی تولید زغال نیز گفته میشود، میتوان از 2 طریق اقدام به تهیه زغال نمود. در ابتدا باید مقدار مشخصی از هیزم درختان و چوبهای خشک شده را در کنار هم انبار نمود و سپس چوبها را به آتش کشید.
روش سنتی دیگری که با استفاده از دستگاه زغال ساز با خاک اره مورد استفاده قرار میگیرد؛ بدین گونه میباشد که چوبهای انبار شده را بوسیله نقالههایی به درون یک کوره مخصوص هدایت میکنند و سپس کوره چوبسوز را روشن نموده و دریچه این کوره را مسدود میکنند. در این حالت چوبها در فضایی بسته به تدریج تبدیل به زغال میشوند.
تولید زغال فشرده با خاک اره
امروزه یکی از پرسودترین کسبوکارها تولید زغال فشرده با دستگاه زغال ساز با خاک اره میباشد. زیرا مواد اولیه آن خاک اره پوست بادام، پوست گردو، ساقهی نیشکر، برگ نخل، کاه کِلش، سبوس برنج یا هر نوع مواد دور ریختنی که قیمت آنها خیلی پایین میباشد. پس مواد اولیه ارزان و محصول خروجی گران قیمت و بازار فروش زیاد این کسبوکار را نسبت به کسبوکارهای دیگر برتر ساخته است.
فروش زغال چوبی با دستگاه زغال ساز با خاک اره
بسیاری از شرکتهای ساخت و تولید زغال چوبی با دستگاه زغال ساز خاک اره در مورد تامین مواد اولیه به مشکل خورده و نمیتوانند تعهدات خود را اجرایی کنند. جمعآوری و تامین پوست گردو، خاک اره و خاک زغال برای صاحبان کارگاهها که تمام فکر آنها روی تولید زغال فشرده متمرکز شده کار مشکلی است. به همین دلیل افرادی که نیازمند مواد اولیه هستند میتوانند از مجموعه ماشین سازی متحدان با مشاوره و با هزینهای مناسب مواد اولیه خود را تامین نمایند. بسیاری از افرادی که اقدام به فعالیت در کار زغال دارند نگران تامین مواد اولیه هستند.
سخن پایانی
این کسبوکار مانند دیگر کسبوکارها دارای چالشهای فراوانی است. اگر میخواهید چالشهای خط تولید زغال را بدانید، پیشنهاد میکنیم مقاله: چالشهایی که در خط تولید زغال فشرده همیشه است را مطالعه نمایید. از اینکه تا انتها با ما همراه بودید، سپاسگزاریم. دیگر مقالات وبسایت را هم مطالعه نمایید و اگر سوالی دارید، میتوانید در قسمت دیدگاهها با ما در میان بگذارید.
سلام
من کارگر زغال هستم و با این دستگاه ساخته شده چین کار کردم. زغال فشرده خیلی خوبی رو میسازه، با نوع ایرانیش کار نکردم ولی دستگاه مدل چینی اش عالیه…
من خودم کارگر هستم در کارگاه زغال و میتونم بگم سایت شما نامبروان هست.
من ۱۲ سالی هست که در کارگاههای زغال کار میکنم، میتونم بگم زغال شغل پردرآمدی هست.
سلام. مشکلات رایج در تولید زغال چیه؟؟؟